حوزه جنوب شرق ایران به خصوص سواحل مکران ظرفیت ها و توانمندی های بالقوه جغرافیایی، تاریخی، فرهنگی و اقتصادی شایانی دارد. مقام معظم رهبری(مدظلله) در جریان برگزاری اولین همایش«توسعه سواحل مکران و اقتدار نیروی دریایی جمهوری اسلامی ایران» در سال 1391، از این سواحل به عنوان گنج نام برده اند. از این لحاظ این گنج نیاز به کندن و کاویدن دارد. یکی از فرصت هایی که می تواند بخشی از این ماموریت را به انجام رساند، برگزاری همایش های علمی در این خصوص است. با برگزاری همایش های علمی و بازنمایی تجارب گذشته تاریخی و تبیین مسائل کنونی مکران در زمینه مسائل فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی چنین مسئله ای امکان پذیر خواهد شد.
بخشی از ظرفیت های تاریخی و فرهنگی جنوب شرق ایران به خصوص سواحل مکران به عنوان مثال عبارتند از: روابط گسترده سیاسی، تجاری، دینی و فرهنگی ایران با کشورهایی از جمله هند و چین در طول تاریخ، به گونه ای که با شناخت تحولات تاریخی جنوب شرق ایران، مطالعه روابط ایران و هند و همچنین ایران و جین در طول تاریخ یهتر امکان پذیر است. جریان استعمارگران اروپایی و حضور پرتغالی ها و سپس انگلیسی ها در سواحل مکران و مبارزات مردم بلوچستان با استعمارگران پرتغالی و انگلیسی به منظور دفاع از آب و خاک ایران بخشی دیگر از مسائلی است که نیاز به تحقیق و بررسی بیشتری دارد.
با پژوهش های تاریخی، اجتماعی، مردم شناختی و جامعه شناسی، هویت تاریخی این منطقه بهتر مورد شناسایی قرار خواهد گرفت. این شناسایی می تواند علاوه بر تقویت هویت ملی از طریق شناخت رویدادهای تاریخی منطقه، باعث جلب توجه بیشتر گردشگران داخلی و خارجی قرار گیرد. این امر در کنار جاذبه های طبیعی، باعث توسعه گردشگری در منطقه خواهد شد.
برگزاری همایش مکران شاسی در زمینه مردم شناسی و جامعه شناسی می تواند علاوه بر آشکار ساختن ظرفیت های منطقه ای و داخلی، مقدمه ای برای مطالعات در زمینه کشورهای همسایه از جمله عمان، هند و غیره و همچنین در آینده منجر به همکاری با دانشگاه های این کشورها در راستای مطالعات و پژوهش های مشترک منطقه ای باشد.